beginpagina »

wie zijn wij? »

Verchoturje »

Stichting »

NLD» ENG»
DEU» POC»
FRA»

Pelgrimsroute Verchoturje

Een oude pelgrimsroute opnieuw ontdekt

[pagina 1]

Een gesprek met Ioannes de Groot

Ter informatie plaatsen we hier een bewerkt interview uit het Jaarboek van de Vereniging van Orthodoxen 2003 dat aartspriester Theodoor had met Ioannes de Groot. Deze heeft zich gemeld met de ontdekking van een oude pelgrimsroute in Siberisch Rusland.

Aartspriester Theodoor: Ioannes, als andere mensen die route ook willen ontdekken, wat moeten ze dan doen?

Ioannes de Groot: Belangstellenden zouden zich kunnen aanmelden voor de pelgrimstocht die in de zomer van elk jaar gelopen kan worden.

De Route gewijd aan de Heilige Simeon wordt in onze tijd versterkt en opgeluisterd door de Nieuwe Heiligen van Rusland. Geen onbekenden! De meest vooraanstaande zijn de laatste Tsaar en Tsarina en hun kinderen, die hun heilge plaats hebben aan het begin van de Route H.Simeon in het centrum van de stad Jekaterinburg.

Verder zijn het de zuster van de Tsarina, de uit Duitsland gekomen Elisabeth Federovna en haar dienster Barbara, die hun heilige plaats hebben ongeveer in het midden van de Route H.Simeon bij een nieuw opgericht klooster. Men heeft ontdekt, dat de Tsarina onder haar kleding een medaillon droeg van de Heilige Simeon. Dat is een verbinding van grote betekenis tussen de Tsaarfamilie en de locale Heilige. Zou hij soms van de Romanov-familie geweest zijn? Vandaar, dat een herdenking in het pelgrimsoord van de locale Heilige Simeon binnen de Tsaardagen wordt opgeluisterd door de Bisschop.

Zo staat de oude Route in een geheel nieuw Licht, en kunnen wij bij elke pelgrimage vijf heilige plaatsen bezoeken alsmede vier plaatselijke en prachtige kloosters.

Pelgrimsoord Verchoturje
Kloosterkerk binnen het kremlin waar de relieken
van de Heilige Simeon rusten. Dit kremlin was het eerste fort dat de Russen aan het eind van de zestiende eeuw ten oosten van de Oeral oprichtten. Verchoturje is in 1598 gesticht.

Aartspriester Theodoor: Bedankt voor deze gegevens, maar ondertussen weten we nog niets over de route zelf. Hoe zit het met die pelgrimsroute?

Ioannes de Groot: Het is een pelgrimsweg van Jekaterinenburg naar Verchoturje, een pelgrimsweg die al een paar eeuwen bestaat voor pelgrims die van deze grote stad naar Verchoturje willen trekken om de relieken van de H. Simeon te vereren. Het pelgrimsoord Verchoturje heeft een oud kremlin. Daar is ook het monnikenklooster van de Heilige Nikolaas.

» volgende

naar boven

.........................
» volgende
.........................